Eenheidsbebouwing van rijhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing van rijhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Rij van achttien arbeidershuizen in eenheidsbebouwing, een sociaal huisvestingsproject vormend gerealiseerd door de "Maatschappij voor Goedkoope Woningen" van Hamme (nu "De Zonnige Woonst" geheten) en waarvoor de bouw vergund werd op 24.08.1935 (1936 gebouwd volgens kadasterarchief). Eenvoudige bakstenen rijhuizen van twee traveeën volgens spiegelbeeldschema, met lijstgevel van twee bouwlagen onder doorgetrokken zadeldaken. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien. Elke voorgevel voorzien van een liggend benedenvenster, gekoppelde bovenvensters en een vierkant venstertje in de deurtravee. Nummers 144, 158 en 160 met origineel zesdelig raamkozijn in het benedenvenster.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwaanvragen Noordstraat.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena