erfgoedobject

Boomkapelletje in linde

bouwkundig element
ID
85477
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85477
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boomkapelletje in linde
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Boomkapelletje aan in waaiervorm geknotte solitaire Lindeboom naast veldweg. Vergezeld van eenvoudige houten knielbank onder aan de boom opgehangen lantaarn. Gewit houten kapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje, voorheen met opschrift Heilige Maria op de onderste rand. De melding in de literatuur van een legende over het kapelletje kan op een oude oorsprong wijzen.

  • VERCAMMEN C., Zogge van verleden tot heden, Hamme, 1984, p. 15.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Bij inventarisatie omstreeks 2006 bevond de linde met boomkapel zich aan de Overloopackerswegel, aan de zijde van de Overloopakker. De boom blijkt op orthofoto's van 2012 gekapt. Na 2019 werd ten noorden van de Overloopackerswegel aan de Mispelaarstraat een kopie van het boomkapelletje en de lantaarn bevestigd tegen een bestaande knotwilg. De kopie is gesigneerd door kunstschilder Franklin Vercammen.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in Oost-Vlaanderen (2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boomkapelletje in linde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85477 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.