• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis, deel gemeentehuis

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis in de rij, vlakbij de straathoek met het Marktplein. Volgens kadasterarchief opgetrokken in 1890 na afbraak van een ouder gebouw in opdracht van brouwer Philémon Désiré Wuytack. Gelegen voor de volledig ingesloten brouwerij Wuytack die het jaar voordien vergroot en tot stoombrouwerij omgevormd was. Voormalig brouwershuis sinds 1983 eigendom van het gemeentebestuur en ingericht voor een aantal administratieve diensten.

Gedeeltelijk onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen, vier traveeën + twee hoekrisalieten met doorgang en blind bovenvenster. Pannen schilddak met overstekende omlopende houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Sobere maar zeer verzorgde baksteenbouw verlevendigd door het gebruik van een aantal decoratieve hardstenen gevelelementen onder meer voor de plint, de sluitstenen en hoekblokken, cordon en de geprofileerde deuromlijsting. Getoogde vensters subtiel geaccentueerd door een vlakke omlijsting in baksteen. Vleugeldeur aan twee treden, met beglaasd bovenlicht en karakteristiek smeedwerk voor de twee deurlichten.

Interieur

Traditionele dubbelhuisindeling met centrale hal en flankerende salons. Steile wenteltrap in trapkoker met keldertoegang en doorlopend tot op de zolder, in het salon links achteraan. Diverse begin 20ste-eeuwse interieurelementen op de begane grond bewaard zoals onder meer binnenschrijnwerk, marmeren schouwen, plafonds met lijstwerk en rozetten.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena