• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Fraai burgerhuis in rococostijl, in de rij. Volgens historisch kaartmateriaal minstens teruggaand op een 18de-eeuws rechthoekig volume met een achterin gelegen haaks geplaatst losstaand dienstgebouw. Confer de "Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek (...)" in 1775 toebehorende aan de heer Petrus Josephus Kippens. Melding van een verkoopsovereenkomst in 1806 van het huis in jongere notariële akten. Rond de jaren 1834 eigendom van gemeentesecretaris Th. Be(e)ckman. Vanaf 1883 gehuurd door vrederechter van het kanton Hamme Emile Beeckman. In 1897 gekocht door weduwe Vertongen die het woonhuis een jaar later met een kleine achteraanbouw links uitbreidde. Haar dochter Alice bewoonde het burgerhuis tot haar dood in 1946 waarna het overging op Pierre Verbelen, vrederechter van Hamme. Deze liet het poortgebouw optrekken en verbouwen tot woonhuis naar een ontwerp van architect E. Van Couwenberghe (Hamme) van 1950. Naar verluidt liet hij rond dezelfde periode de achtergevel hermaken, verhoogde hij het wooncomfort en verrijkte de binneninrichting. Hij verkreeg in 1960 nog de toelating om twee dakramen toe te voegen aan de achtergevel. In 1968 verworven door de familie Van Doorslaer de ten Ryen –Vertongen.

Fraai verankerd burgerhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak. Rechts lager poortgebouw met brede rechthoekige poort onder een in 1950 toegevoegd pseudomansardedak met getoogd dakvenster. Straatgevel horizontaal belijnd door tot cordon doorgetrokken hardstenen lekdrempels en aflijnende overstekende houten kroonlijst op gesculpteerde klosjes. Aanvankelijke bepleistering verwijderd na laatste verkoop, vroegere versierende elementen wel nog in het verzorgde metselwerk te herkennen. Begrenzende hoeklisenen onder- en bovenaan overgaand in halve cirkels, rechthoekige spiegels op de borstwering en zeshoekige spiegels in het hoofdgestel. Centrale voordeur aan twee treden gevat in een hardstenen omlijsting in rococostijl op neuten, met spiegelboogvormig bovenlicht onder golvende kroonlijst. Zwierige rocailles verwerkt in de hoeken, sluitsteen en kalf. Getoogde benedenvensters voorzien van persiennes en omgeven door een vlakke omlijsting. Schrijnwerk met kleinhouten, halfronde middenstijl, kalf en dito knop. Gelijkende bovenvensters maar gevat in een geprofileerde lijst met een zacht glooiend waterlijstje. Deels vrijstaande rechterzijgevel beraapt. Verankerde bakstenen achtergevel, naar verluidt aangepast rond de jaren 1950 door de heer Verbelen. Merkwaardig zeshoekig traphalvenster in het midden.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van St Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 11de wijk, nummer 126.
  • Privéarchief familie Van Doorslaer de ten Ryen
  • Gemeentearchief Hamme, Bouwaanvragen Plezantstraat.