• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerwoning in neoclassicistische stijl, gebouwd in 1865 confer een datumsteen boven de achterdeur, voor de familie Van Doorslaer de ten Ryen. Opbouw met twee parallelle dienstgebouwen in de tuin, kadastraal genoteerd in 1867. Teruggaand op de 18de-eeuwse site van herberg " 't Schuttershof" eigendom van de Sint-Jorisgilde. Nu deels ingericht als handelszaak (De Berghut), dokterspraktijk en privéwoning.

Deels vrijstaand ruim burgerhuis met traditionele opbouw van vijf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak. In vergelijking met oude prentbriefkaarten voorheen afgewerkt met een bepleisterde voorgevel begrensd door geblokte hoeklisenen. Getoogde vensters beluikt en boven gevat in een geprofileerde omlijsting. Voorgevel heden volledig ontpleisterd, wel met behoud van hardstenen puilijst, sokkel en geprofileerde voordeuromlijsting op neuten. Schrijnwerk vernieuwd. Gecementeerde rechter zijpuntgevel met centraal twee rondboogvensters en een oculus ter hoogte van de traphal. Achtergevel van tweeënhalve bouwlaag en vier zichtbare traveeën, de vijfde is volledig ingenomen door de nieuwbouw van het aanpalende winkelpand (nummer 11). Opgetrokken in sober metselwerk verlevendigd door het gebruik van gele baksteen in plint, ontlastingsbogen en lekdrempelversiering. Achterliggende tuin omgevormd tot parking en voormalige dienstgebouwen verdwenen. Aan de straat afgesloten door een ijzeren hekwerk, voorheen aan bakstenen hekpijlers.

Binnenindeling met traditionele T-structuur en midden-19de-eeuwse aankleding. Centrale hal met zwarte marmeren vloer met witte boord, haaks daarop een gedecapeerde wenteltrap die doorloopt tot aan de zolder. Flankerende salons voorzien van schouwmantels met voluten in verschillende marmersoorten.

Aanpalend gebouw nummer 11, gedateerd "1813" in deurlatei, is ingericht als handelszaak De Berghut en deels geïntegreerd in nummer 13. Volgens de kadastrale legger in de jaren 1830 toebehorende aan winkelier Van Driessche. Later eigendom van de familie Van Doorslaer de ten Ryen en tijdelijk ingericht als “gendarmerie”. In de loop van de 20ste eeuw grondig verbouwd in functie van diverse handelszaken.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 11de wijk, nummer 122.
  • Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena