• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in de rij, rechts palend aan het kasteeldomein. Volgens kadastergegevens in kern minstens opklimmend tot het begin van de 19de eeuw en eigendom van de familie Moens. Circa 1885 gedeeltelijk herbouwd tot het huidige volume door winkelier S. Moens. Bij inventarisatie in 2005 in renovatie.

Eenvoudig neoclassicistisch burgerhuis van vier traveeën, twee bouwlagen en pannen zadeldak met links een smal poortje. Strakke gevelopbouw gemarkeerd door de centrale neoclassicistische hardstenen deuromlijsting met typische kroonlijst op consoles, onder puilijst en cordon, geflankeerd door rechthoekige vensters. Iets meer afgewerkte bovenbouw bepaald door geprofileerde vensteromlijstingen met siersluitsteen en lekdrempelconsooltjes. Voorts vlak gepleisterde voorgevel op een lage hardstenen plint.

• DE RAUW E., Zo leefde Hamme, Hamme, 1983, p. 15.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena