Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Beeldbepalend neoclassicistisch burgerhuis op de straathoek met De Ring tegenover het voormalige Postgebouw. Teruggaand op een langwerpig gebouw met schuur circa 1775 eigendom van de erfgenamen van Michiel De Schoesitter, dat al vóór 1830 (confer primitief plan) opgedeeld werd in vier panden. Hoekhuis circa 1830 toebehorend aan J. De Schoesitter, pastoor te Moerzeke, in 1871 verkocht aan dokter Camille De Meyere en door hem volledig heropgebouwd. Circa 1885 huis nog een beetje vergroot en broeikast toegevoegd (volgens kadasterarchief). Vroegere aanhorigheden aan De Ring inmiddels vervangen door een modern praktijkgebouw voor de huidige eigenaars. Woonhuis in de jaren 1998-2000 binnenin gerestaureerd.

Fraai gepleisterd hoekhuis van twee bouwlagen en vijf + één + vier traveeën onder een afgewolfd pannen schilddak, dat door zijn hoogte, volume en afgeronde hoektravee de straathoek en de aansluitende gevelrij markeert. Gebruikte vormgeving, afwerking en gevelopbouw kenmerkend voor een neoclassicistisch midden-19de-eeuws burgerhuis. Zeer evenwichtige gevelopbouw, verticaal geritmeerd door geblokte hoeklisenen eindigend in S-consoles. Horizontaal belijnd door een geaccentueerde borstwering voorzien van spiegels met bloemmotief en door een hoofdgestel met geprofileerde lijst, omlopende houten kroonlijst op klossen en druipmotief. Centrale inkompartij in de derde travee, benadrukt door een balkon op rolwerkconsoles met siersmeedwerk waarin hetzelfde bloemmotief verwerkt is. Getoogde vleugeldeur aan twee afgeronde treden gevat in een fijne geprofileerde hardstenen lijst op neuten met twee flankerende voetenschrapers. Fijn lijstwerk rond de voordeur hernomen in de gestucte vensteromlijstingen op de bovenverdieping mits toevoeging van een siersluitsteen. Soberdere benedenvensters beluikt, waarvan één namaakvenster ter hoogte van de trap in de derde travee in de gevel aan De Ring. Eén blind bovenvenster in de vierde travee in dezelfde gevel.

Interieur

Stijlvol burgerhuis met T-vormige plattegrond met haaks geplaatste trap in het midden van de gang, waarvan de oorspronkelijke indeling enigszins gewijzigd werd bij de laatste renovatie. Een aantal kamers werd samengevoegd en naar achteren toe uitgebreid. Desalniettemin behoud van tal van oorspronkelijke decoratieve elementen zoals (beschilderd) binnenschrijnwerk, gestucte plafonds met lijstwerk en centraal rozet, marmeren schouwmantels in diverse kleuren corresponderend met de venstertabletten, sluitwerk, en dergelijke. Monumentale centrale gang met zwart, witte marmeren gangvloer met dito boord, afgewerkt met wandpilasters. Haaks geplaatste wenteltrap met afgeschuinde bloktrede. Zeer kwalitatieve realisatie waarvan de treden onderaan versierd werden met een dropmotief en de leuning eindigt in een slangenhoofd een vaak gebruikt symbool in dokters- of apothekerswoningen.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 11de wijk, nummer 186.
  • Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.
  • DE RAUW E., Zo leefde Hamme, Hamme, 1983, p. 20.