erfgoedobject

Calvariebergkapel

bouwkundig element
ID
85494
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85494

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Calvariebergkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Calvariebergkapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Calvariebergkapel, ook Calvariekapel en Kruiskapel geheten. Voorheen vrijstaande wegkapel ingeplant aan een kruispunt van wegen en op de straathoek met Calvarieberg, op de plaats waar al in het land- en kaartenboek van Hamme (1772-1776) het "Calvarie Capelleken" opgetekend staat. Heden ingebouwd tussen café "Den Bakker", Roodkruisstraat 104 met aanhorigheden palend aan Calvarieberg. Oorspronkelijk privébezit, in 1960 door A. Van Bogaert geschonken aan de vzw Parochiale Werken Hamme en gerestaureerd.

Huidige kapel op vierkante plattegrond met driezijdige sluiting en leien tentdak met ijzeren dakkruis, daterend uit het begin van de 19de eeuw. Gecementeerde gevels met schuinvoegen, heden witgeschilderd op een grijsgeschilderde plint. Voorgevel aan de zijde van Calvarieberg begrensd door Toscaanse pilasters die een eenvoudig hoofdgestel dragen. Rondboogdeur met imposten en sluitsteen; beglaasde dubbele deur met decoratief ijzeren traliewerk (20ste eeuw). Zichtbare rechter zijgevel voorzien van een rechthoekig venster met kleine roedeverdeling en blinde achtergevel.

Gepleisterd en witgeschilderd interieur met gepleisterd gewelf. Een ijzeren hek versierd met bloemmotiefjes schermt de iets hoger gelegen apsis met altaar af van de kapel voorzien van twee bidstoelen. Stenen altaar met groot gepolychromeerd kruisbeeld geflankeerd door een beeld van Onze Lieve-Vrouw en van Maria Magdalena, verder kleine heiligenbeeldjes en kunstbloemen. Aan de muur links en rechts, gepolychromeerde beelden van Heilig Hart van Jezus en Heilige Moeder Anna, op console, een ijzeren offerblok en hardstenen wijwatervat; buste van het Heilig Hart op de vensterbank.

  • Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 9de wijk, nummer 1.
  • VAN BOSSCHE A., Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 2002, p. 65-66.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Calvariebergkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85494 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.