Boswachterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boswachterswoning

Beschrijving

Voormalige boswachterswoning, herberg en tramhalte (1900) zogenaamd "Het Paviljoen" horend bij het ertegenover gelegen gelijknamige landhuis en opgericht in 1870.

Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën onder leien zadeldak (nok parallel aan de straat), waarin eertijds naar verluidt het jaartal "1871" verwerkt was, houten windborden en centraal dakvenster. Baksteenbouw met steekboogvormige muuropeningen onder waterlijstje, deels bewaarde karakteristieke ijzeren roedeverdeling. Rechts later haaks aanbouwsel van twee traveeën met rechthoekige muuropeningen. Renovatie aan gang in 1997.

• Inventariseringsfiche Monumentenjaar 1975.
  • VAN GEHUCHTEN F., De Ossestal te Eindhout (13de-20ste eeuw), in Jaarboek van Laakdal, IV, 1986, p. 23.

Auteurs: Steyaert, Rita