erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekhuis

bouwkundig element
ID
8552
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8552
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekhuis met twee verdiepingen, afgesnuite hoektravee en respectievelijk twee en drie traveeën onder een afgesnuit zadeldak (pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met neoclassicistische inslag, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Plint van arduin en imitatiebanden op de begane grond.

Rechthoekige bovenvensters in uitgewerkte omlijsting steunend op balustrade; sluitsteen met schijfmotief en bekronende druiplijst. Cordon, casementen, bloemen en maskerkoppen onder de vernieuwde kroonlijst. ln de hoektravee, brede rechthoekige deur in een arduinen omlijsting voorzien van imposten en bekronend druiplijstje. Verbrede uitstalramen.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistisch hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8552 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.