erfgoedobject

Kapel van het rustoord Sint-Maria-Magdalena

bouwkundig element
ID
85525
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85525

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het huidige rustoord is gegroeid uit het godshuis voor arme vrouwen, gesticht op 13 maart 1437 door Johanna van Steyvoort, gemalin van Arnold van Crayenhem, op de plaats van de huidige parochiekerk. Vanaf 1718 werd de kapel van het godshuis in gebruik genomen voor de parochiediensten; in de 15de-, 16de eeuw werd de oude kapel als koor in een nieuwe kerkconstructie geïntegreerd; deze gotische kerk brandde af in 1940. Het godshuis, dat zich heden bevindt in de Schransstraat, is de oudste nog bestaande stichting van Grobbendonk en groeide uit tot het huidige rustoord Sint-Maria-Magdalena.

Huidige gebouwen van 1965-1966 met oudere kapel uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Baksteenbouw op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien); schip van drie traveeën met lager koor van anderhalve rechte travee en driezijdige sluiting. Puntgevel met rondboogpoort onder dito drielicht en nis; traveeën geritmeerd door pilasters waartussen rechthoekige gevelvlakken met sobere rondboogvensters. Aflijnende baksteenfriezen.

Bepleisterd en beschilderd interieur, geplafonneerd in schip, kruis- en straalgewelf in koor; glasramen gedateerd 1931.

  • VAN DIJCK G., Grobbendonk, het historisch verhaal van een kleine gemeenschap. Deel I: van de Steentijd tot de Late Middeleeuwen, Brecht, 1982, p. 139, 189-190.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Waarnemingen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kapel van het rustoord Sint-Maria-Magdalena [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85525 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.