erfgoedobject

Fliegerhorst Maldeghem

bouwkundig element
ID
85536
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85536

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fliegerhorst Maldeghem
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fliegerhorst Maldeghem
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

De oude hoeve, waarvan de boerenwoning nu verdwenen is, bevat nog twee vliegtuigloodsen van het vroegere Duitse vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog, in gebruik als schuren. Het betreft in feite de zogenaamde Abstellboxen voor het onderhoud van de toestellen. Per twee gebouwde bakstenen loodsen met een houten gebint en oorspronkelijk een dak van "teerpapier". De vroegere, gevelbrede houten poorten zijn vervangen door een kleinere poorten en de voorgevels gedicht met betonstenen. Binnenin zijn nog de geschilderde Duitse en Italiaanse opschriften aanwezig met "Rauchen verboten" en "Vietato fumare" voor de mecaniciens en de piloten. Een rode pijl naar de letter F verwees naar de brandblusser.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fliegerhorst Maldeghem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85536 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.