erfgoedobject

Hoekpand

bouwkundig element
ID: 8554   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8554

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Samenstel van hoekpand van respectievelijk drie en twee traveeën en drie verdiepingen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien) en aansluitend deel in de Nieuwstraat van vier traveeën en twee verdiepingen onder een steil afgewolfd zadeldak (kunstleien), laatstgenoemde wijzend op een oude kern. Vermoedelijk eertijds een diephuis van twee verdiepingen waarvan de voorgevel naderhand met een verdieping werd verhoogd.

Gevelindeling en -bekleding uit de 19de eeuw. Beschilderde en gecementeerde voorgevel met schijnvoegen en muurbanden met rozetjes. Rechthoekige omlijste vensters op de bel-etage verfraaid met bekronende fries en druiplijst, op de bovenverdieping met sluitsteen. Kroonlijst op consoles waartussen mezzaninovensters met sierlijke roedetracering. Verbouwde begane grond. Beraapte gevels, in de Nieuwstraat, met rechthoekig omlijste vensters voorzien van sluitsteen en doorlopende lekdrempels. Verbreed linker benedenvenster.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekpand [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8554 (Geraadpleegd op 11-08-2020)