• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve van circa 1931 met kern van circa 1842, gelegen op niet afgebakend domein met een met gras begroeide voortuin. L-vormig woonhuis in cottagestijl van circa 1931, aanleunende voormalige schuur, heden grotendeels stalling, (nok loodrecht op straat) van circa 1842 verbouwd circa 1931, geflankeerd door recente stallen aan westzijde. Vormde samen met nummer 9 hoeve met losstaande bestanddelen opgebouwd circa 1842, circa 1931 gesplitst in twee hoeven met gemeenschappelijk wagenhuis en schuur. Tegen de schuur werd een nieuw woonhuis (nummer 7) gebouwd.

Bakstenen woonstalhuis van één bouwlaag onder kruisende zadel- en afgewolfde daken (mechanische pannen). Onderkelderde zuidoostzijde. Hoofdgestel en puntgevels voorzien van pseudo-vakwerk. Neotraditionele elementen zoals beluikte kruiskozijnen en korfboogdeur in vierkant portaal. Aantal rechthoekige vensters.

Oorspronkelijke langsschuur, heden stallen en schuur; versteende vakwerkbouw met aan schuurzijde bewaarde stijlen en binnenin bewaard stijl- en regelwerk, onder schilddak (Vlaamse pannen). Zuidoostgevel voorzien van bakstenen varkensstal onder pannen lessenaarsdak; deels verbouwd tot woonruimte.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Koningshooikt, schetsen 1842 (nummer 5),1931 (nummer 59).

Auteurs: Wylleman, Linda