Neoclassicistisch burgerhuis en brouwerij

Beschrijving

Neoclassicistische woning van circa 1920 met naastliggende vervallen brouwerijgebouwen uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?) en circa 1920. Hier stond eertijds de afspanning "De Rode Leeuw". Meermaals verbouwd in de loop van de 19de eeuw, vermoedelijk dateert het hoekgebouw van circa 1883 en de naastliggende drie traveeën met poort van circa 1880. Tijdens de Eerste Wereldoorlog beschadigd en circa 1920 deels herbouwd, onder meer de woning en de laatste vijf traveeën van brouwerij.

Woning van heden drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (cementpannen), van circa 1920. Banden en hoekstenen van natuursteen, deurrisaliet geaccentueerd door ijzeren balkon. Rechthoekige muuropeningen. Dubbele deur onder kroonlijst op gegroefde consoles.

Brouwerijgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, hoekgebouw van circa 1883, naastliggende drie traveeën van circa 1880, vijf laatste traveeën (met trapgevel) van circa 1920. Verankerd bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadel- en schilddaken (kunstleien). Achterin bakstenen schoorsteen. Lisenen en baksteenfriezen. Eén verhoogde deurtravee met trapgevel. Steekboogvormige muuropeningen; ijzeren roedeverdeling.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Koningshooikt, schetsen 1880 (nummer 3), 1883 (nummer 4).

Auteurs: Wylleman, Linda