Classicistisch herenhuis

Beschrijving

Gebouwd ter plaatse van het huis der Lombarden, vermeld midden 15de eeuw. Classicistisch herenhuis, dubbelhuistype, met vijf traveeën, drie verdiepingen, kelderverdieping en zadeldak, uit eind 18de eeuw. Deels verbouwde achtergevel met steil zadeldak, linker aandak en leliemuurankers zou kunnen wijzen op een oudere kern. Voorgevel met natuurstenen souterrain. Gecementeerde en beschilderde lijstgevel voorzien van imitatiebanden op de verhoogde begane grond en schijnvoegen op bel-etage en bovenverdieping. Horizontale ordonnantie door middel van doorlopende lekdrempels op bel-etage en bovenverdieping en hoofdgestel met gelede architraaf en kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters in vlakke en geprofileerde omlijstingen met oren; grote roedeverdeling. Rechthoekige vleugeldeur gevat in een geprofileerde omlijsting op hoge neuten, bekroond met druiplijst op gecanneleerde kraagstenen; bovenlicht met rondboog en gekleurde beglazing. Dubbele steektrap met bordes en gesmeed ijzeren leuning. Kelderverdieping met linker steekboogpoort. Deels behouden interieur uit eind 18de - begin 19de eeuw.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle