erfgoedobject

Interbellumwoning bij spinnerij L'Ile Adam

bouwkundig element
ID: 85621   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85621

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woning voorheen behorend tot de spinnerij "L'Ile Adam". Op de hoek met de Slachthuisstraat richtte de Vervierse kamwolspinnerij "S.A. L'Ile Adam" in 1933 een nieuwe spinnerij op, naar de plans van architect Gil. Leclercq (Heusy-Verviers). De wolspinnerij L'Ile Adam groeide uit tot de grootste van België. L'Ile Adam werd overgenomen door de nv. Lepoutre in 1973, en na enkele jaren gesloten. Nu zijn er verschillende bedrijven in de gebouwen ondergebracht. In 1936 werd een bouwvergunning verleend voor de bouw van een huis in Korte Moeie (nummer 57) naast de burelen en één in de Slachthuisstraat. Het ontwerp van de huizen is getekend door aannemer Edouard Heene (Eeklo). Het betreft twee bakstenen huizen in verschillende bouwstijlen: een huis aansluitend bij de traditionalistische bakstenen villaatjes met puntgevel en geknikt pannendak (Slachthuisstraat nummer 2) en één aansluitend bij het modernisme met plat dak, afgeronde gevel en grote vensters (Korte Moeie).

  • Eeklo, Stadsarchief, Bouwvergunningen.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2002


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Interbellumwoning bij spinnerij L'Ile Adam [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85621 (Geraadpleegd op 29-05-2020)