erfgoedobject

Postgebouw

bouwkundig element
ID
85624
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85624

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Postgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Postgebouw
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig Postgebouw met postmeesterswoning, heden lofts. Ingeplant op de afgeschuinde straathoek tussen De Ring en de Slangstraat, loodrecht op de Plezantstraat waardoor het Postgebouw vanaf het Marktplein te zien is. Opgetrokken op de plaats van twee kleinere woningen, naar een ontwerp van 1903 van architect Grusenmeyer in opdracht van de Belgische Overheid. Aanbesteding op 16 november 1904, ingebruikname eind 1906 en in dienst tot de jaren 1997.

Zeer beeldbepalend neogotisch getint gebouw waarvan de functie en het openbare karakter duidelijk van de architectuur af te lezen valt. Breed pand van vijf traveeën, twee bouwlagen en schilddak (leien) onderbroken door een hoger oplopende deur- en venstertravee respectievelijk eindigend in een spitsvormige toren met windwijzer met Postembleem en in een puntgevel. In vergelijking met prentbriefkaarten van 1908 en 1910 aanvankelijk links met lagere aanbouw van drie traveeën onder lessenaarsdak. Bij renovatie in 2004-2005 aanbouw verhoogd en met dakkapellen uitgebouwd.

Bijna symmetrisch opgebouwde bakstenen voorgevel op een hoge plint in breuksteenverband, traditioneel verlevendigd door het gebruik van sierankers en natuursteen voor banden, consoles, boogfries en spitsboogvormige ontlastingsbogen. Hardsteen verwerkt in vensterstijlen en waterlijsten. Zandstenen paneel op de borstwering met opschrift "Posterijen" ter vervanging van het oorspronkelijke "Posterijen – Postes". Gekoppelde spitsboogvormige vensters over de gehele breedte van het gebouw. Twee gelijkvormige deuren met bovenlicht en opgeklampt benageld houtwerk. Inwendig volledig verbouwd.

  • Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.
  • DE COCK K., Hamme in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1982, nummer 10.
  • DE RAUW E., Zo leefde Hamme, Hamme, 1983, p. 20.
  • VAN BOGAERT L. – DE DONCKER W., De Postgeschiedenis van de gemeente Hamme, Temse, 1998, p. 134-136.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Postgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85624 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.