Heilig Hartinstituut

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartinstituut

Beschrijving

Heilig Hartinstituut van de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, ook gekend als de "Broederschool", vrije middelbare school met voormalig kloostergebouw en woning van de onderpastoor. Complex gelegen in binnenblok tussen de Slangstraat en De Ring, ten zuidwesten begrensd door de voormalige site van NV Le Lis (Baantje).

Volgens het kadasterarchief richtte onderpastoor Leo Back in 1894 een zondagsschool op om de jeugd te leren weven, achterin op een groot terrein in de Slangstraat. In 1897 bouwde hij een woning aan de straat. Onder deken De Meester van de parochie Sint-Pieterbanden werden de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes-Oostakker gevraagd middelbaar onderwijs te organiseren. In het oude gebouw van de zondagsschool werd op 1 oktober 1927 gestart met een eerste middelbaar en een zesde leerjaar. Gelijktijdig werd een bijkomende schoolvleugel haaks op de zondagsschool opgetrokken (volgens gevelsteen gedateerd 27 juni 1927). De bouw van deze vleugel en een klooster met kapel voor de broeders werd pas in 1931 kadastraal opgetekend als eigendom van de vzw Parochiale werken. De volgende jaren werd het middelbaar onderwijs uitgebreid tot drie jaar en het lager onderwijs tot zes leerjaren. De schoolvleugel van 1927 werd in 1954 naar ontwerp van architect Louis Van Wiele (Hamme) achteraan vergroot en in 1966 ten noorden met een vleugel voor het secundair onderwijs voorzien. In 1957 werd een vergaderzaal tussen de kapel en de zondagsschool gebouwd. Deze laatstgenoemde werd in de jaren 1983 en 1986 vervangen door een L-vormige nieuwbouw met klassen, sportzaal en eetzaal voor het lager onderwijs.

De filialen in de Dr. Hyleboslaan en de Broekstraat werden in 1995 door herstructurering de vestigingsplaats voor de vrije gemengde basisschool Heilige Familie. De lagere school in de Slangstraat werd met samen met Hooirt en De Ring (Sint-Jozef) omgevormd tot de vrije gemengde basisschool Sint-Pieter. In 2004 verlieten de laatste broeders de school. Laatste nieuwbouw en renovatie van refter en feestzaal gerealiseerd in 2007.

Aan de straatzijde ingeplante voormalige woning van de onderpastoor, opgericht in 1897. Opgetrokken uit rode baksteen verrijkt met speklagen en waterlijsten van gesinterde baksteen op een hardstenen plint. Oorspronkelijk enkelhuis met gemarkeerd rechter deurrisaliet, heden op de begane grond verbreed tot brede poortdoorrit, van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Getoogde vensters onder doorgetrokken waterlijst, op hardstenen dorpels. Rechts, grote rechthoekige poortdoorgang met opschrift: "Heilig-Hartinstituut/ Broeders van O.L.Vrouw van Lourdes". Bekronende geprofileerde kroonlijst, boven het risaliet met tandlijst op klossen. Links in de poortdoorgang, toegangsdeur met links in een nis een beeld van het Heilig Hart van Jezus. Zeer sober interieur met gang met tapijttegelvloer en trap.

Voormalig kloostergebouw ingeplant in achterbouw, parallel aan de woning van de onderpastoor en hiermee verbonden door lagere vleugel met keuken. Bouw kadastraal pas opgetekend in 1931, maar eerder gerealiseerd confer de inzegening van de kapel in 1929. Bijhorende kapel situeerde zich ter hoogte van de huidige administratieve diensten en werd afgebroken in de jaren 1980. Bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met recentere centrale dakkapel. Zichtbare gevel aan de achterzijde, van vijf traveeën gemarkeerd door bakstenen lisenen en geritmeerd door rechthoekige vensters in getoogde vensteropening, onder houten latei en hardstenen bovendorpels en waterlijsten. Deels bewaard schrijnwerk met roedeverdeling. Rechter zijpuntgevel met vier traveeën met gelijkaardige vensteropeningen en centraal uitspringend verticaal rookkanaal in baksteenmetselwerk. Twee kleinere getoogde vensters in de geveltop.

Interieur met nog een aantal authentieke elementen zoals tapijttegelvloeren, binnendeuren beschilderd met een houtimitatie en een kapconstructie met drie spanten met telmerken en twee zolderkamertjes voor de broeders.

Schoolvleugel, ingeplant op de speelplaats, parallel aan het kloostergebouw en gebouwd in 1927. Een hardstenen gevelsteen naast de deur vermeldt: "Me Posi ll H. Ep s G is/ A° D- 1927. 27 junii". Gebouw op rechthoekige plattegrond met oorspronkelijk acht, heden tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien). Opgetrokken uit baksteen met verwerking van natuursteen voor dorpels, lateien en hoekkettingen bij de risalieten. Sterk geritmeerde gevel met hoger opgetrokken deurrisalieten met hoekpostamenten en hardstenen spiegel in de derde en achtste travee, én bakstenen hoek- en middenpilaster, laatstgenoemde met beeld van het Heilig Hart van Jezus op een hardstenen sokkel. Rechthoekige vensters in getoogde omlijsting; onder hardstenen waterlijst; vernieuwd schrijnwerk. Volledig gemoderniseerd interieur.

• Archief school.
  • Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Slangstraat.