erfgoedobject

Brouwerswoning Van Haver - D'Hollander

bouwkundig element
ID
85632
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85632

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning Van Haver - D'Hollander
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig brouwershuis Van Haver – D'Hollander vlakbij de straathoek met de Spoorwegstraat. Grenzend aan en geïncorporeerd in de site van het tewerkstellingsproject Spoor 2, nu gehuisvest in de voormalige parochiale jongens- en meisjesschool aan de Spoorwegstraat nummer 1-1A. Volgens kadastergegevens nieuwbouw van 1885 in opdracht van brouwer Désiré-Philip Van Haver – D'Hollander en vroeger tegenover brouwerij "De Hoop" van de gelijknamige familie gelegen.

Ruim neoclassicistisch dubbelhuis. Deels onderkelderd. Traditionele opbouw van zes traveeën, twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) met overstekende houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Gevelafwerking eveneens karakteristiek voor de stijl en bouwperiode. Geprononceerd middenrisaliet met vleugeldeur gevat in een smalle geprofileerde lijst aan een bordes van twee treden. Daarboven een rechthoekig balkon op zware consoles en gestileerde ijzeren balustrade. Klassieke bepleisterde voorgevel verlevendigd door de verwerking van pseudobossage op de begane grond en in de centrale travee, én door de plaatsing van spiegels tussen lekdrempelconsooltjes in de borstwering. Rechthoekige beluikte benedenvensters, getoogde bovenvensters met lijstwerk en oren. Tweede ingang in de zesde travee. Beraapte achtergevel, waarvan de grijstint contrasteert met de witgeschilderde vlakke omlijsting rond de muuropeningen, centraal breed traphalvenster en oculus. Zijpuntgevels met dezelfde gevelafwerking en twee gekoppelde rondboogvormige zoldervenstertjes. Lagere baksteenbouw (rechts), sinds 2006 vervangen door nieuwbouw met lift.

Interieur

Traditionele dubbelhuisindeling waarvan de zeer brede centrale hal met bordestrap achteraan, in verbinding staat met vier belendende salons. Elke ruimte voorzien van gestucte plafonds met lijstwerk en rozetten en een schouwmantel in een verschillende marmersoort


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerswoning Van Haver - D'Hollander [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85632 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.