erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
85634
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85634

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis in de rij, net voorbij de straatbocht in het straatgedeelte tussen de Guillaume- en de Hospitaalstraat dat in de tweede helft van de 19de eeuw nog onbebouwd was. Breed eclectisch getint dubbelhuis van circa 1892, gebouwd in opdracht van touwslager Arthur Somers-Vermeire (zie kadasterarchief). In 1904 door dokter Hubert Fransman naar rechts toe verbreed. Achterbouw in 1915 en 1930 tot huidig volume verbouwd.

Vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met rechts lager poortgebouw. Aflijnende overstekende kroonlijst in kunststof op houten klossen. Decoratieve baksteenarchitectuur op een hardstenen sokkel, gemarkeerd door het licht uitspringende centrale deurrisaliet en de verdiepte vlakken onder de rechthoekige benedenvensters. Horizontaal belijnd door een puilijst en tot banden doorlopende hardstenen lekdrempels, tussen- en bovenlateien. Rondbogige bovenvensters onder druiplijstjes met blind boogveld zorgen voor een speelse toets in het gevelontwerp.

Dieper geplaatste voordeur aan een bordes van drie treden, net zoals de poort voorzien van verzorgd schrijnwerk met zweepslagversiering ontleend aan de art-nouveaustijl. Voormalig éénlaags dienstgebouw met pannen zadeldak in de tuin, in het verlengde van de poortdoorrit. Baksteenbouw met typische decoratieve verwerking van zwart gesinterde baksteen voor plint, banden, boogfries en ledende pilasters. Getoogde muuropeningen.

Interieur. Klassieke binnenindeling met zeer kwalitatieve interieuraankleding. Oorspronkelijk binnenschrijnwerk, beschilderde en gestucte plafonds, marmeren schouwmantels, mozaïektegelvloeren en dergelijke uitgevoerd in verschillende neostijlen bleven in situ bewaard. Centrale hal met links aan de straatkant een klein bureel, mogelijk aanvankelijk bestemd als ontvangstkamer of fumoir. Rechts twee achter elkaar liggende salons in een oriëntaals en neoclassicistische geïnspireerde stijl. Daarachter aan de tuinzijde een uitbouw, uit het interbellum, met fraaie glas-in-loodramen in art-nouveaustijl.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85634 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.