• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis vlakbij de straathoek met het Koning Albertplein. Stijlvol enkelhuis van 1906, volgens datumsteen in de geveltop, aanvankelijk eigendom van Arthur Vermeire – De Schoesitter en één van de eerste gebouwen in de straat. Fraai enkelhuis van drie traveeën, twee bouwlagen en zadeldak met dakkapel en overstekende kroonlijst op uitgewerkte modillons. Typische hogeropgaande deurtravee eindigend in een afgeknotte klokgevel, voorheen met balkon op de bel-etage. Parement van lichtgele baksteen verlevendigd door banden en spiegels in donkergele en witte baksteen. Voorts decoratief gebruik van hardsteen in de uitgewerkte sokkel met spiegels, de vensterlateien, cordons, deuromlijsting en treden, onderstel van het balkon en gevelbekroning. Deels bewaard schrijnwerk. Blinde boogvelden van de getoogde vensters beschilderd met bloemen (naar verluidt op doek).

Interieur. Traditionele indeling met gang met bordestrap, stucwerk en deurstukken aan de rechterzijde. Links geflankeerd door twee doorlopende salons met neoclassicistische aankleding. Achteraan vergroot.

Ruime tuin aan de straat afgesloten door gelede muur en ijzeren hekwerk. Tuin circa 1931 deels ingekort door de bouw van twee rijhuizen in spiegelbeeld (nummers 65, 67) in opdracht van de eigenaar naar ontwerp van ingenieur-architect Henri Joos (Hamme).

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Spoorwegstraat.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena