Burgerhuis en bijhorende leerlooierij A. De Bruyne

Beschrijving

Burgerhuis en bijhorende leerlooierij A. De Bruyne, zie gevelopschrift in de poort. Familiebedrijf opgericht in het begin en uitgebreid in het tweede kwart van de 20ste eeuw en door de tweede generatie voortgezet als leerlooierij De Bruyne-Van Driessche.

L-vormig woonhuis aan de straat, uitgewerkt als traditioneel enkelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën met zadeldak. Baksteenmetselwerk gedecoreerd met witte, gele en groene baksteentjes in ontlastingsbogen, banden, hoofdgestel en onder de kroonlijstklossen. Verder ook lekdrempelconsooltjes onder de getoogde vensters en een hardstenen plint. Woning en aanhorigheden bij inventarisatie in 2005 in verwaarloosde toestand.

Poortgebouw rechts, opgetrokken in dezelfde materialen, met geschilderde bedrijfsnaam op de schermgevel. Verleent toegang tot een verharde koer met spinbaan onder lessenaarsdak (cementpannen) aan de rechterzijde en de voormalige leerlooierij achteraan in de noordhoek. Hoog industrieel gebouw van twee bouwlagen met rechthoekige vensters onder bogen. Inwendig met industriële vloeren, balkenlaag op ijzeren liggers en twee zuilen met vliegwielkapiteel. Technische installatie, toestellen en gebruiksvoorwerpen nog aanwezig.

• Mondelinge gegevens verstrekt door Dhr. De Bruyne (2005).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena