Onze-Lieve-Vrouw van Vredekapel

Beschrijving

Deze wegkapel zou opgericht zijn ter vervanging van een vroegere op een andere plaats, namelijk "aen het cruysen der Neerstraete en de straete naer Schaubekestraete en Suybroekestraete". Eind 1925 op initiatief van de pastoor en de buurtbewoners gebouwd op de huidige locatie aan de verspringende rooilijn tussen de huizen nummer 36 en nummers 38, afgewerkt in 1926 (zie jaartal op voorgevel).

Langwerpige rechthoekige wegkapel met iets breder achterste deel, onder overstekend zadeldak (kunstleien). Opgetrokken uit baksteen met knipvoegen en voorzien van een witgeschilderde gecementeerde voorpuntgevel op een hardstenen plint. Spitsboogvormige deur geflankeerd door twee pilasters in de vorm van spitsboognissen in een geprofileerde omlijsting. Boven de deuropening is het jaartal 1926 aangebracht en een banderol met opschrift: "B.V.O./ O.L.Vrouw / Van Vrede". Houten deur met getralied deurlicht en getraceerd bovenlicht. Een spitsboogvenster in beide zijgevels. Voorportaal van het koor gescheiden door een rondboog, deels afgesloten door een witgeschilderde houten dubbele deur met spitsboogvormige opengewerkte vleugels. Banderol met geschilderd opschrift: "Ave Maria" boven de boog.

Gepleisterd en witgeschilderd interieur overwelfd door een keperboogvormig gepleisterd gewelf. Op het altaar tegen de achterwand staat een gekroond Mariabeeld met Kindje Jezus, getooid in een blauwe mantel met gele franjes; erboven groot kruisbeeld. Witgeschilderde plaasteren (?) beelden van de Heilige Antonius van Padua, Heilig Hart van Jezus, Heilige Rochus en Heilige Jozef met het Kind Jezus op houten wandconsoles.

• VAN BOSSCHE A., Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 2002, p. 53-56.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena