Villa Over-Holland

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Over-Holland

Beschrijving

Als landhuis opgericht in 1928-1929 voor de uit Nederland afkomstige Jan IJzermans, volgens bouwplan (1928) en perspectieftekening na uitvoering (1929) aanwezig in situ, naar ontwerp van bouwkundige E. Kluwers (Amsterdam). Later tijdelijk gebruikt als buitenverblijf door de familie Rasschaert (Hamme).

Kleine interbellumvilla in sobere baksteenbouw waarvan niet enkel de huisnaam maar ook een aantal specifieke bouwkenmerken tekenend zijn voor de Nederlandse oorsprong. Zo zijn het steile overstekende wolfdak (met twee zolderverdiepingen) en de in het gevelvlak gelegen blokramen ter omlijsting van de diverse muuropeningen zeer markant. Asymmetrisch opgevatte afgeknotte voorpuntgevel voorzien van gevelsteen met huisnaam, bouwjaar 1929 en molenlandschap met grachten. Rechter voorgevelhoek uitlopend op een hoge versmallende schoorsteen, rechthoekige deurportiek uitgespaard op de linkerhoek. Voordeur in de linker zijgevel naast uitbouw met bovenkamer onder haakse dakpartij. Pittoreske vensters met variërende formaten, deels met luikjes, groen getinte beglazing in glas-in-loodramen vooral voor bovenlichten en naar buiten klappende dubbele beglazing. Schuin aflopende bakstenen lekdorpels. Bijhorende aanvankelijk vrijstaande garage onder schilddak. Recente vergroting in aangepaste stijl van de woning aan de achterzijde zijdelings aansluitend bij de garage.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena