Hoeve Hof van Commerce

Beschrijving

Huis nu genaamd “Hof van Commerce” (volgens recent gevelopschrift). Rest van een voorheen semi-gesloten hoevecomplex met op de straathoek gelegen woning, gelegen in het centrum van het straatdorp Sint-Anna. Volgens het land- en kaartenboek van Hamme (1772-1776) omvatte het toenmalige erf een herberg met andere gebouwenconstellatie. Een gedeelte van een al bestaand boerenhuis werd waarschijnlijk in de jaren 1860 verbouwd tot een hogere woning aan de straat met de allure van een burgerhuis, naar verluidt voorheen met winkel en café. Dit dubbelhuis telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (zwarte pannen). Lijstgevel met symmetrische opstand geaccentueerd door de centrale voordeur in een neoclassicistisch getinte omlijsting met pilasters op neuten en architraaf onder afdekkende kroonlijst. Rechthoekige vensters volgens oude prentkaart voorheen in vlakke bepleisterde omlijstingen gevat en de hogere benedenvensters voorzien van luiken. Behouden geprofileerde cordonlijst onder de vereenvoudigde nieuwe kroonlijst. Ovaal ijzeren verzekeringsplaatje met opschrift "Vereniging/ Union" tegen de rechter zijgevel naast de voorgevelhoek. Lage haakse achteraanbouw teruggaand op het oude boerenhuis met in de vroegere erfgevel: twee deuropeningen gevat in gesinterde bakstenen omlijsting en rechthoekige vensters met duimluiken.

Voormalige bijgebouwen waaronder een dwarsschuur op het achtererf.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 28ste wijk, 3° Deel St Anne, nummer 64.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena