erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 85656   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85656

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Achterin gelegen en voorheen volledig vrijstaand breed burgerhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). In oorsprong teuggaand op een woning ten vroegste opklimmend tot eind 18de eeuw of minstens tot tweede kwart 19de eeuw. Het huis werd recent nog vernieuwd en naar achter vergroot met uitzondering van de voorgevel met symmetrische opstand. De eclectisch getinte lijstgevel is bekleed met een geglazuurd parement typerend voor het eerste kwart van de 20ste eeuw. Overwegend witte tegels met verwerking van groene in horizontale banden en boven de vensters en voorts een tegelfries met geel bloemmotief. Voordeur gevat in een oudere, spiegelboogvormige hardstenen omlijsting met een 18de-eeuwse vormgeving; mogelijk gerecupereerde deuromlijsting met tussendorpel, sponning, licht gebogen kroonlijst en op de sluitsteen in reliëf voorgestelde mortier en vijzel. Vernieuwd houtwerk.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2006


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85656 (Geraadpleegd op 20-02-2020)