erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
85656
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85656

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Achterin gelegen en voorheen volledig vrijstaand breed burgerhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). In oorsprong teuggaand op een woning ten vroegste opklimmend tot eind 18de eeuw of minstens tot tweede kwart 19de eeuw. Het huis werd recent nog vernieuwd en naar achter vergroot met uitzondering van de voorgevel met symmetrische opstand. De eclectisch getinte lijstgevel is bekleed met een geglazuurd parement typerend voor het eerste kwart van de 20ste eeuw. Overwegend witte tegels met verwerking van groene in horizontale banden en boven de vensters en voorts een tegelfries met geel bloemmotief. Voordeur gevat in een oudere, spiegelboogvormige hardstenen omlijsting met een 18de-eeuwse vormgeving; mogelijk gerecupereerde deuromlijsting met tussendorpel, sponning, licht gebogen kroonlijst en op de sluitsteen in reliëf voorgestelde mortier en vijzel. Vernieuwd houtwerk.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85656 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.