erfgoedobject

Kruiskapel

bouwkundig element
ID
85661
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85661

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kruiskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kruiskapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Kruiskapel gelegen op een verhevenheid te midden van een klein plantsoen deels afgeboord door kasseien, op de straatsplitsing van Sint-Anna of de weg naar Zele en de Penningdreef, nabij de gemeentegrens met Zele. De wegkapel toegewijd aan het Heilig Kruis werd vroeger onderhouden door de Heilige Kruisgilde. De Broederschap of Confrerie van het Heilig Kruis, in 1757 gesticht door Isabella Therese Ferdinande, barones de Dumont die woonde op het kasteel "ter Penningen" aan de Penningdreef te Sint-Anna. Volgens het land- en kaartenboek van Hamme (1772-1774) bevond zich in die tijd al een kruis op het kruispunt.

Huidig wegkapelletje minstens opklimmend tot eerste helft 19de eeuw, opgetrokken op een oude molensteen van ongeveer 30 centimeter dikte en met een diameter van 125 centimeter. Rondboogvormige bakstenen nis bovenaan afgedekt met zink, aan de voorzijde gecementeerd en witgeschilderd en bekroond door een geprofileerde druiplijst. Op de boog staat het geschilderde opschrift "In het Kruis is onze Zaligheid gelegen Amen". Driezijdige bakstenen achterzijde. In de nis hangt een klein kruisbeeld.

  • Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 28ste wijk, 2° en 3° Deel St Anne.
  • DE POTTER F. en BROECKAERT J. 1889: Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks IV, deel I2: Hamme, Gent.
  • VAN BOSSCHE A. 2002: Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 41.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kruiskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85661 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.