Café Feestzaal en Duivenlokaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Feestzaal en Duivenlokaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand

Beschrijving

Hoekpand van twee bouwlagen als ensemble met links aanpalend rijhuis rond 1898 opgetrokken. Aanvankelijk ingericht als café "Feestzaal" en "Duivenlokaal" met inkom destijds via de afgeschuinde hoektravee aan de Stationsstraat. Volgens bouwplannen van 1932 gelagzaal en benedenvensters verbouwd in opdracht van de toenmalige eigenaars, brouwers De Brabander uit Tielrode naar ontwerp van architect H. De Boom (Sint-Niklaas). Pui inmiddels nogmaals verbouwd en begane grond heden ingericht als verzekeringskantoor.

Gebouw tevens opgesplitst in twee woongelegenheden met adres Stationsstraat nummer 1-1A en Hoogstraat nummer 45A. Eenvoudige rijbebouwing in baksteenbouw verlevendigd door doorlopende banden in gesinterde baksteen. Rondbogige bovenvensters met blind boogveld gevat in een gemetste geprofileerde omlijsting met lekdrempels op vensterconsooltjes. Hoektravee met paneel voor opschrift met cafénaam.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Hoogstraat, nummer 1.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena