erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
85665
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85665

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens kadasterarchief daterend van 1880, gebouwd in opdracht van fabrikant F. Van Damme naar ontwerp van architect Ach. Marchand (Gent), zie plintsteen rechts naast de deur.

Onderkelderd rijhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (pannen). Gepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint. De gevel wordt links afgelijnd door een rijk uitgewerkte penant, versierd met de initialen van de bouwheer FVD en de emblemen van Hermes, een gevleugelde helm en een met slangen omwonden staf. Licht uitspringende middenpartij van twee traveeën, op de bovenverdieping gemarkeerd door stenen balkon met gepleisterde balustrade op drie voluutconsoles. Rechthoekige vensters met T-ramen in omlijsting met sluitsteen, bovenvensters in geriemde omlijsting met oren, gekoppelde deurvensters onder doorlopende kroonlijst op consoles. Rijk uitgewerkte vleugeldeur met bovenlicht, voorafgegaan door trap en met rechts in de plint fraai uitgewerkte voetenschraper. Aflijnend hoofdgestel met verkropte kroon- en tandlijst. Beraapte zijgevels.

Interieur

Traditionele dubbelhuisindeling, met haaks geplaatste trap in de centrale gang en flankerende salons. Oorspronkelijke indeling behouden, maar aankleding van het interieur in het derde kwart van de 20ste eeuw vernieuwd.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85665 (Geraadpleegd op 17-06-2021)