erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
85669
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85669

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Burgerhuis met vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), volgens kadasterarchief daterend van 1886, gebouwd in opdracht van fabrikant J.B. Bodart naar ontwerp van architect Ach. Marchand (Gent), zie plintsteen.

Onderkelderd gebouw met bakstenen metselwerk met knipvoegen en met verwerking van arduin voor plint, vensteromlijstingen, muurbanden en balkon. Licht uitspringend linker zijrisaliet met op de bovenverdieping balkon op vier arduinen consoles. Rechthoekige vensters met T-ramen op doorlopende arduinen dorpels, op de benedenverdieping gevat in vlakke arduinen omlijstingen en op de bovenverdieping in geriemde omlijstingen met oren. Deurvenster in risaliet in geaccentueerde omlijsting met kroonlijst. Verdiepte rechthoekige deur met bovenlicht, voorafgegaan door trap. Aflijnend hoofdgestel met kroonlijst voorzien van klossen en tandlijst.

Interieur

Traditionele indeling uit de bouwperiode behouden. Evenzo voor de aankleding waarbij de hal in een neoclassicistische stijl en een salon in een neo-Vlaamserenaissance-stijl werd gedecoreerd.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85669 (Geraadpleegd op 17-06-2021)