erfgoedobject

Herenhuis van nijveraar R. Van Damme

bouwkundig element
ID: 85684   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85684

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige woning van nijveraar Rene Van Damme, volgens cartouche in gevel gebouwd "anno 1925", naar ontwerp van 1924. Naar verluidt realisatie van architect Charles Hoge (Gent) die nog andere woningen voor familieleden te Hamme ontwierp. Later omgevormd tot dokters- en notariswoning. Achtergelegen ruime tuin toegankelijk via gemetste rondboogpoort met ijzeren hek.

Onderkelderd herenhuis van twee bouwlagen onder een mansardedak, stilistisch sterk verwant aan de romantisch-decoratieve architectuur van architect Ch. Hoge. Gevels in rode baksteen verwerkt met zandsteen. Asymmetrische gevelopbouw met vooruitspringend volume met opvallende halsgevel tussen zandstenen vleugelstukken en met frontonbekroning, linker achteruitspringend gedeelte voorzien van bordes met zandstenen balustrade en pergola. Spiegelboogdeur met gemarkeerde zandstenen omlijsting in neobarokstijl, met geprofileerd beloop op neuten met imposten en sluitsteen, bekroond met een waterlijst, waarop een gelobd bovenlicht met vleugelstukken en driehoekig fronton. Zandstenen kruiskozijnen, rondboogvormig drielicht uitgevend op bordes.

Interieur

De inkom wordt van trappenhuis-eetkamer gescheiden door een beglaasde wand met een ongekleurd raam in glas in lood met voorstelling van zeilschepen. Centraal monumentaal trappenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl ingericht als eetkamer, met opvallende houten bordestrap, houten lambriseringen en natuurstenen schouw. Op het trapbordes hoog venster met glasraam met de voorstelling van een staande vrouw aan het spinnewiel, gedateerd "anno 1925", verwijzend naar de spinnerij van de bouwheer.

  • Gemeentearchief Hamme, Bouwaanvragen Stationsstraat, nummer 1.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, DuchĂȘne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2006


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis van nijveraar R. Van Damme [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85684 (Geraadpleegd op 28-03-2020)