Notariswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning

Beschrijving

Vrijstaande notariswoning met omgevende tuin afgesloten door ijzeren hek links van de woning, rechts toegang naar achterin gelegen garage. De eerste woning in de straat, opgetrokken in 1879 door notaris en later burgemeester E. De Geyter.

Neoclassicistisch herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (pannen), met links aanleunend notariskantoor van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), volgens kadastergegevens toegevoegd in 1894. Dubbelhuis met oorspronkelijk gepleisterde lijstgevel, volgens bouwplannen in 1966 ontpleisterd, op hardstenen plint bovenaan afgelijnd door het omlopende hoofdgestel met gelede architraaflijst, gewitte bepleisterde fries en houten kroonlijst op klossen. Gevel geleed door (imitatie-?)natuurstenen lisenen op de hoeken en ter aflijning van de centrale deurtravee. Getoogde vensters met vernieuwde T-ramen, bij het ontpleisteren van de gevel in 1966 gevat in witstenen omlijstingen met sluitsteen, op arduinen dorpels verbonden tot cordons. Centrale deur ingeschreven in een accentuerende geprofileerde hardstenen omlijsting met sluitsteen. Beraapte en witgeschilderde achtergevel met getoogde vensters in witgeschilderde omlijstingen, centrale traptravee verlicht door twee radvensters met gekleurd glas, verbouwde begane grond.

Interieur

Binnenshuis behouden oorspronkelijke indeling van het hoofdvolume met typerende middengang met trap, voorzien van zwarte marmeren tegelvloer met witmarmeren afboording. Houten bordestrap met houten balustrade en baluster als trappaal. Behoud van marmeren schouwmantels in salon en eetkamer. Salon aan straatkant met plafondlijstwerk en centraal rozet.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Stationsstraat, nummer 1.
  • Mondelinge gegevens verstrekt door Dhr. De Geyter (2006).
  • CATTRYSSE K., Politieke Dynastieën in Hamme (1830-1940), onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1979-1980, I, p. 94-96.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena