Hoeve Wuitenshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Wuitenshof

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen recent zogenaamd "Wuitenshof". Volgens het kadasterarchief werd de bestaande hoeve van de familie De Velder na brand in 1870 grotendeels vervangen door nieuwe gebouwen: de huidige vrijstaande woning schuin ingeplant tegenover de straat met noordwestelijk gerichte voorgevel en de dwarsschuur met aanpalende stallen ten noordoosten. Erf aan de straatzijde afgesloten door een ligusterhaag en voorzien van ijzeren toegangshek aan overgroeide gemetste hekpijlers. Bakstenen boerenhuis van vier traveeën zonder bovenverdieping, onder pannen zadeldak. Verankerd en deels gecementeerd metselwerk, de gewitte voorgevel met schijnvoegen. Getoogde muuropeningen in platte grijs geschilderde omlijstingen. Vrij grote bakstenen dwarsschuur met stallen en wagenhuis onder pannen zadeldak, haaks ingeplant op de straat. Erfgevel onder brede, geknikte dakoverstek op houten schoren en schuurpoort geflankeerd door lisenen. Staldeuren en wagenpoort met houten latei. Afzonderlijk kleiner bakstenen bedrijfsgebouw op het achtererf, volgens kadasterarchief toegevoegd in 1937.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena