erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 8569   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8569

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee verdiepingen onder een zadeldak (kunstleien) op deursluitsteen gedateerd 1765. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verwerking van arduin voor deur- en vensteromlijstingen en hoge plint verfraaid met spiegels met uitgeholde hoeken. Vermoedelijk oudere kern, namelijk bak- en zandsteenbouw, aangeduid door de zandstenen hoekblokken links. Voorgevel geritmeerd door steekboogvensters in een vlakke omlijsting met geprofileerd beloop; arduinen muurbanden verbinden de onderdorpels op de begane grond en de bovendorpels op de bovenverdieping. Schouderboogdeur gemarkeerd door kwarthol beloop op neuten en in de druiplijst opgenomen schelpvormige sluitsteen met jaartal 1765; bloemvormige houten waaier met schelpmotief. Kwarthol bepleisterde daklijst. Rechteraandak met verhoogde schouderstukken en muurvlechtingen.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8569 (Geraadpleegd op 19-02-2020)