erfgoedobject

Ensemble van arbeiderswoningen

bouwkundig element
ID
85690
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85690

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Verzorgd ensemble van vier gekoppelde arbeidershuisjes met spiegelbeeldschema, volgens kadastergegevens gebouwd in 1898 in opdracht van Marie-Thérèse Van Bogaert.

Zeer kleine enkelhuisjes van één bouwlaag en slechts een deur + venster breed onder doorlopende pannen zadeldaken. Rechthoekige dakkapellen ogenschijnlijk jongere toevoegingen. Sober baksteenparement op een gecementeerde plint, verlevendigd door het gebruik van knipvoegen en een doorlopende geprofileerde architraaflijst. Getoogde deuren met gedeeld bovenlicht en dito beluikte vensters met oorspronkelijk schrijnwerk.

Gaaf bewaard ensemble illustratief voor de vroegere kleinschalige huizenbouw in deze arbeiderswijk en de omringende straten (Geemstraat, Evangeliestraat, Nieuwstraat...), gelegen in de nabijheid van de Durme. Zone pas ontwikkeld na de aanleg van de nabijgelegen spoorlijn tussen 1870-1877 en de daarmee samenhangende vestiging van nieuwe bedrijven (tapijtfabrieken, touwslagerijen,...). Arbeiderswoningen in deze wijk laatste jaren in hoog tempo vervangen door moderne nieuwbouw. Geïnventariseerde gevelrij één van de laatste en oudste nog resterende voorbeelden.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ensemble van arbeiderswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85690 (Geraadpleegd op 07-03-2021)