erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
85692
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85692

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Drapstraat. Hoekhuis, heden taverne Cheers, schuin tegenover de Kapel Tweebruggen. Relatief hoog gebouw van twee bouwlagen en vijf traveeën onder snijdende pannen zadeldaken dat door de inplanting, hoogte en materiaalgebruik de straathoek en het plein markeert. Fraai neotraditioneel getint gebouw met afgeschuinde hoek onder bekronende trapgevel op schouderstukken met stenen topstuk. Stilistisch te dateren in het begin van de 20ste eeuw. Bouw kadastraal genoteerd in 1905 als eigendom van brouwer Prosper Van Haver. In de loop van de eeuw gemoderniseerd. Verzorgde baksteenbouw met rechthoekige muuropeningen onder getoogde ontlastingsbogen, inmiddels voorzien van nieuw schrijnwerk onder ijzeren I-lateien. Plint in breuksteen en kroonlijst in kunststof eveneens van latere datum.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85692 (Geraadpleegd op 28-02-2021)