Mariakapelletje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariakapelletje

Beschrijving

Huidig hardstenen pijlerkapelletje van omstreeks 1950 bij het kruispunt van Vierweegs en Evangeliestraat, ingeplant tussen rustbanken onder een treurwilg. Veldkapelletje opgericht door een Hamse familie ter herinnering aan een vroeger houten boomkapelletje in een oude eik of vroegere gerechtsboom op dit kruispunt van oude wegen. Een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met rode mantel, de Rode Lieve Vrouw, staat nu in een rondboognis op hoge pijler; beschermend glas en smeedwerk met gekroond Maria monogram. Bovenaan met opschrift: "Wees gegroet Maria", op de pijler: "O Maria die daar staat/ Gij zij goed en ik/ ben kwaad/ Wilt gij mijn arme/ ziele gedenken/ k'Zal u een Ave/ Maria schenken".

• VAN BOSSCHE A., Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 2002, p. 47-48.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena