erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw in den Nood

bouwkundig element
ID
85699
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85699
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Wegkapel gedateerd 1834, opgericht aan de straat met voorgevel tussen gewitte bakstenen muren op het voorerf van een intussen gesloopte hoeve. Vermoedelijk gebouwd ter vervanging van een ouder kapelletje dat wat verder in het begin van de Weverstraat stond op het kruispunt met Theet, aangegeven in het land- en kaartenboek van Hamme (1772-1776) en er vermeld als "cappelleken in 't gehugte gen.t het heet". Rechthoekige bakstenen kapel onder zadeldak (zwarte pannen) met ornament in de vorm van een kleine siervaas achteraan op de nok. Voorpuntgevel bekleed met gewit ruw pleisterwerk geopend met een brede boog op uitgesproken pilasters. Deze boog en de randen van de geveltop zijn benadrukt door rode gevelstenen. Topstuk bekroond met opvallend sierlijk uitgewerkt ijzeren topkruis. Gevelsteen met geschilderd opschrift: "O L V/ in den nood/ 1834" in de geveltop. Zijgevels voorzien van een half rond venstertje.

Portaal met tongewelf en wanden met gewitte bepleistering op hoge blauwgeschilderde plint. Tussenwand met rondbogige deuropening voorzien van houten tussendorpel, getralied bovenlicht en deurlicht opengewerkt met balusters. Decoratieve slotplaat. Gemetst altaar met getrapt houten bovendeel vroeger met gepolychromeerd piëtabeeld.

  • Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 12de wijk, perceel 33.
  • VAN BOSSCHE A., Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 2002, p. 51.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw in den Nood [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85699 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.