erfgoedobject

Gemeenteschool

bouwkundig element
ID
85704
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85704

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Aanvankelijk gemeentelijke lagere school voor jongens en meisjes, later parochiale lagere school en nu vrije basisschool Zogge. In 1877 besliste de gemeenteraad te Hamme-Zogge een nieuwe gemeenteschool te bouwen. Deze lagere school omvatte aanvankelijk drie klaslokalen zonder bovenverdieping, vergezeld van een onderwijzerswoning met bovenverdieping volgens kadasterarchief gebouwd in 1879. In 1880 werd de dorpsschool een vrije school als reactie op de schoolwet van 1879. Een gedenksteen met jaartal 1880 in de voorgevel vermeldt onder meer de stichter van de school burgemeester J. Vertongen en de ontwerper architect E. Bouwens. Een tweede gedenksteen in de voorgevel maakt melding van de herbouw in 1953 met bouwkundige L. Van Hove en volgens een derde gedenksteen werd de school "Aangekocht op 16-8-1960 door E.H. pastoor Arth. Joos en de parochianen". Bij de herbouw in 1952-1953 werd het bestaande bakstenen volume deels met een bovenverdieping vergroot aansluitend bij het schoolhuis; twee rechter bovenklassen pas toegevoegd in 1983. In de elf traveeën lange straatgevel werd de regelmatige geleding hernomen gevormd door spaarvelden tussen met gesinterde bakstenen banden gestreepte lisenen (vergelijk met oude prentkaart).

  • Pastoraal archief Hamme-Zogge, Liber memorialis ecclesiae B.M.Vis aux Christorum In Hamme-Zogge Flandriae Orientalis diocesis Gandavensis fundata 1849 – recognita 25-5-1854, p. 45.
  • Prentbriefkaart collectie H. De Looze, Hamme.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeenteschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85704 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.