Parochiekerk Heilig Hart

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Heilig Hart

Beschrijving

Modern vrijstaand kerkgebouw gebouwd in 1991 naar plannen van 1987-1990 door architect Jan Saeys (Hamme) en ingenieur architect Eric Van Damme. Opgericht ter vervanging van de voorlopige parochiekerk voor de sinds 31 oktober 1971 erkende Heilige Hartparochie. Centraalbouw met schip op ruitvormige plattegrond, aan de voorzijde uitgebouwde sacristie, werkruimte, technisch lokaal en vergaderzaal; opengewerkte campanile met bekronend kruis achter het koor. Zowel naar aanleg als opbouw een opvallend symmetrische constructie in betonnen skeletbouw met baksteen op zeer lage hardstenen plint. Middendeel onder plat dak en de schuin hoger opgaande zijdelen onder driehoekige leien lessenaarsdaken. Door een vensterband geaccentueerd voorportaal met drie deuren onder houten luifel. Rechts een gedenksteen met opschrift: "Christus voegt ons samen/ 14 december 1991/ Mgr. A. Luysterman/ bisschop van Gent". Zijwanden met gevelhoge verticaal gelede vensters. Lage uitspringende aanbouwen onder plat dak.

Interieur

Sober en zeer helder interieur met zichtbaar betonskelet met bakstenen vulling, vlak middenplafond en schuine zolderingen bekleed met hout. Driezijdige blinde apsis met eenvoudige houten altaartafel en kruisbeeld erboven. Hoge vensters met glas in lood, onder meer één door glazenier Bavo Tiebos, geplaatst in 2003.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwaanvragen Zouavenstraat.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena