Hulpkerk Heilig Hart

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hulpkerk Heilig Hart

Beschrijving

Voormalige hulpkerk Heilig Hart, heden in gebruik als kleuterschool en een vrijstaand onderdeel van de Sint-Jozefschool Zouaaf. Opgericht in 1969 (ingewijd op 21 juni 1969) als voorlopige wijkkerk door de vzw Parochiale Werken Hamme voor de jonge woonwijk ten westen van de dorpskom die zich sinds het derde kwart van de 20ste eeuw verder ontwikkelde met de Strijderslaan als voornaamste as. Pas op 31 oktober 1971 werd de Heilig Hartkerk als zelfstandige parochiekerk erkend. Na de bouw van de nieuwe parochiekerk Heilig Hart (1991), op het hoekperceel naast de voorlopige parochiekerk, werd de aanvankelijke hulpkerk in 1994 verbouwd tot kleuterschool onder leiding van architect A. Pieters (Hamme).

Aanvankelijk zaalkerkje op rechthoekige plattegrond van vijf traveeën lang. Lage constructie opgetrokken in houten skeletbouw opgevuld met witgeschilderde houtpanelen op een bakstenen voet. Afgedekt door een flauw hellend en overstekend zadeldak zijdelings rustend op naar beneden verjongende steunen. Voorheen met klokkenstoel boven de brede stompe voorpuntgevel (vergelijk met oude prentkaart). Behouden omlopende bandvensters onder de daklijst. Oorspronkelijk centraal voorportaal met ver overstekende vlakke luifel, bij de verbouwing vervangen door een bakstenen uitbouw met afgeschuinde hoeken. Het oorspronkelijke uitzicht werd nog gewijzigd door de toevoeging van vensters en kleine aanbouwen.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwaanvragen Zouavenstraat.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena