Kasteel Fouarge of Zonnehuis

Beschrijving

De vroegere benaming "kasteel Fouarge" verwijst naar de oorspronkelijke bewoner, directeur Fouarge van de "kouterfabriek", producent van chemische meststoffen; na afbraak van de fabrieksgebouwen circa 1965-1970 werd de villa eerst verhuurd aan, en in 1991 aangekocht door de v.z.w. Zonnehuis als tehuis voor verlaten kinderen.

Vrijstaande villa met grote omringende tuin, in eclectische stijl van circa 1912. Vrijwel rechthoekig, volledig onderkelderd gebouw van twee bouwlagen onder overkragend schilddak (oorspronkelijk leipannen, heden golfplaten) met typische schoorsteen.

Bakstenen lijstgevels met gebruik van natuursteen (witgeschilderd) op breukstenen plint. Kenmerkende erkers; opengewerkt hoekportaal van twee korfbogen in hanenkamomlijsting met buikige hoekzuil rechts; driezijdige hoektoren met imitatievakwerk voor bovenste geleding, klokdak en ijzeren topversiering links. Verschillend gevormde muuropeningen, onder meer rondboogvensters voor hal en trapzaal; beglaasde korfboogdeur. Aan oostelijke zijgevel, rechthoekige keukendeur met hoge arduinen trap en smeedijzeren leuning.

Interieur: inrichting van hal en trapzaal, salon en leefruimte uit bouwperiode met onder meer bewaarde, houten lambriseringen, gobelins met jachttaferelen, een marmeren schoorsteen en een cassetteplafond (salon), in de lambrisering ingewerkte wandkasten (leefruimte), volledig betegelde wanden (keuken).

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Sint-Amands, schetsen, 1912/26.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle