erfgoedobject

Weverij Van Damme

bouwkundig element
ID
85724
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85724
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Weverij Van Damme
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Restant van de voormalige weverij van August Van Damme. Op deze plaats richtte Auguste Van Damme-De Jaegher in 1906 een weverij voor wollen stoffen en gemengde wollen stoffen op. In 1909 werd een stoommachine geplaatst. De fabriek werd uitgebreid in 1910 en 1912. In 1917 werd de failliete weverij "La Lieve d'Eecloo"aan het huidige Gebr. Van De Woestyneplein opgekocht en werd hier een nieuw bedrijf uitgebouwd. Na zijn dood kwam het bedrijf in handen van zijn vier zonen Lionel, Jules, Edgard en Maurice, die het in 1929 omvormden tot n.v. G. Van Damme. Het bedrijf zou een sterke ontwikkeling kennen, tot aan de jaren 1960-1970. Begin van de jaren 1970 sloot de vestiging aan de Tieltesteenweg.

Op dit ogenblik resteert er slechts één intacte oorspronkelijke bedrijfshall uit 1912, thans ingenomen door het Kringloopcentrum. Het betreft een hall onder zaagdaken, metalen spanten rustend op vakwerkbalken. De andere gebouwen werden over verschillende bedrijven verkaveld (niet alle ruimten waren toegankelijk), sterk verbouwd of gesloopt.

  • NV heritage consultants, Industrieel Erfgoed in Eeklo.
  • DE COCKER F., Le Petit Verviers, De textielindustrie in Eeklo (1794-1940), Eeklo, 2003, p. 176.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Weverij Van Damme [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85724 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.