Burgerhuis met schrijnwerkerij

Beschrijving

Woning en voormalige schrijnwerkerij, in kern volgens het kadasterarchief gebouwd in 1905 samen met zeven aanpalende woningen, aangekocht in 1920 door schrijnwerker Henri Smitz-De Smet en woning verhoogd en voorzien van een gecementeerd parement door architect G. Smitz (zie opschrift naast de deur). Volgens het kadasterarchief werd de elektrische schrijnwerkerij achteraan gebouwd in 1926 en volgens een bouwvergunning van 1944 uitgebreid door architect G. Smitz.

Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak met twee houten dakkapellen in art-decostijl. Gecementeerd voorgevelparement met rechthoekige omlijste benedenvensters en rechter deur onder waterlijst. Links ervan, in de cementering aangebracht opschrift: "H. Smitz/ De (S)met/ schrijnwerk/ G. (Smitz)/ architek(t)". Links eenvoudige rechthoekige deur naar achterliggende schrijnwerkerij. Rechthoekige bovenvensters op doorgetrokken dorpels en bewaard schrijnwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. In achterbouw, voormalige schrijnwerkerij opgetrokken uit baksteen, met twee bouwlagen en zadeldak.

• Eeklo, Stadsarchief, Bouwvergunningen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen