Metaalconstructie E.D. Steyaert-Heene.

Beschrijving

Metaalconstructie E.D. Steyaert-Heene. De vestiging van de firma vindt haar oorsprong in een klein ijzermagazijn dat in 1915 door de Wwe en kinderen Edmond Charles Steyaert gebouwd werd langsheen de Kaaistraat (gesloopt, thans braakliggend terrein). In 1928 breidde Désiré Steyaert-Heene dit achteraan het perceel uit met een constructiewerkhuis, dat zich naderhand gestadig rond de eerste kern zou uitbreiden (onder meer uitbreidingen in 1937-38, 1941-1943, zie bouwvergunning voor burelen, en 1948-1950). In 1957 werden nieuwe fabriekshallen gebouwd met toegang vanaf de Zuidmoerstraat. Rechts van deze werden in 1965 een nieuwe constructiehal, een conciërgewoning en burelen gebouwd.

De oudste gedeelten (in binnenbouw) waren niet voor onderzoek toegankelijk. De constructiehallen uit 1957 bezitten een sobere rechtlijnige bakstenen gevel op natuurstenen plint, voor de grootste hal hoger opgetrokken en met een bekroning in donkere baksteen, rechthoekige gecementeerde openingen en blinde raampartijen. De hallen zijn opgebouwd uit vier aanleunende gelaste en geklonken metalen spanten, rustend op uit hoek- en profielijzers samengestelde ijzeren kolommen. Tot de uitrusting behoren rolbruggen met draagvermogens tot 5/10 ton.

De uitbreiding van 1965 is eveneens uitgevoerd in een sober functionalisme, burelen en conciërgewoning van twee bouwlagen met rechthoekige aan straatzijde gekoppelde openingen, en achterliggende constructiehal onder ijzeren spant. Aan straatzijde, r. van de toegangspoort, decoratie in keramiektegels die de grote metaalconstructie voorstelt (havenkranen en bruggen) met de letters 'SH'.

• Kleio nv heritage consultants, Industrieel Erfgoed in Eeklo.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen