erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 8574   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8574

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Herenhuis van zeven traveeën en drie verdiepingen onder een zadeldak; op deursluitsteen gedateerd 1868. Bakstenen gebouw, voorheen bepleisterd en beschilderd, met verwerking van witte natuursteen voor omlijstingen, lijstwerk en versiering. Lijstgevel gemarkeerd door middenrisaliet van drie traveeën, op de bovenverdiepingen geritmeerd door middel van pilastertjes met in de kroonlijst opgenomen bladkapiteel. Horizontaal accent door middel van gekorniste cordons, doorlopende lekdrempels en gekorniste kroonlijst op modillons. Rondboogvensters in een geprofileerde omlijsting; gekoppelde rondboogvensters met deelzuiltje en bladkapiteel op de bovenverdieping. In het middenrisaliet, bel-etagevensters geaccentueerd door middel van versierde borstweringen, zwikken en bekronende druiplijst; bovenvensters in een meer uitgewerkte omlijsting. Rondboogdeuren in de uiterste travee.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8574 (Geraadpleegd op 25-02-2020)