Voormalige zetel van de christelijke arbeidersbeweging in Roeselare, zie opschriften "Vereeniging", "Broederlijkheid" en "Samenwerking". Vroeger bevatte het pand vergaderzalen, administratieve lokalen, een bakkerij en een café. Tuitgevel van 1914 (zie cartouche) met drie traveeën en twee bouwlagen refererend aan de middeleeuwse gildehuizen; de bouw werd pas na de Eerste Wereldoorlog (1920) voltooid. Gevel van gele baksteen fraai afgewerkt met rollaag, ordonnerende waterlijsten en plint van rode baksteen; gebruik van grijze natuursteen voor dorpels, vensterkruisen en cartouches. "Middeleeuws" aandoende elementen in een eigentijdse bestemming. Elementen van de baksteengotiek en de regionale renaissance op vrije wijze samengebracht in de geveltop met name geprofileerde vensternissen, met asymmetrische vorm in de zijtravee, en cartouches in de boogvelden van de bovenverdieping. Registers van brede korfboogvensters, op de tweede bouwlaag opgevat als drieledige stenen kruiskozijnen, op de begane grond voorzien van schuiframen met roedeverdeling in de bovenlichten. Typische elementen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw voor analoge deur.
DELBECKE J. e.a. 1994: Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 58-59.
Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout. Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zetel van de christelijke arbeidersbeweging in Roeselare [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85748 (geraadpleegd op ).