erfgoedobject

Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen en café

bouwkundig element
ID: 85750   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85750

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van drie woonhuizen en een café van 1906 aanleunend bij de streekeigen baksteenarchitectuur. Typisch eind 19de - begin 20ste eeuw is de zin voor contrasterende effecten door het invoegen van rode baksteen in de strekse lateien, simili-steen voor de sluit- en aanzetstenen met aansluitende muurbanden, en arduin voorde doorgetrokken lekdrempels. Historiserend zijn zowel de trapgevel met fiaal en overhoeks topstuk van de schuine kopgevel afgelijnd door hoekpilasters en een steekboogfries op consooltjes, als de tuit- en schoudergevel van de dakvensters.

  • Stadsarchief Roeselare, 84/1906.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen en café [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85750 (Geraadpleegd op 09-04-2020)