Villa Gallina ()

Villa op verhoogde begane grond, vermoedelijk uit de jaren 1920. Oorspronkelijk een villa met loggia en houten frontonconstructie met achterliggend zonneterras; later omgevormd tot pension en restaurant en uitgebreid met twee annexen waarvan het linkse later werd verbouwd tot nummer 1 en dat het rechtse tot nummer 3B. In 1939 wordt de overhoekse toegangsdeur aan de Van Maerlantlaan toegevoegd. Topgevel met rondboogopeningen waarvan centrale gedicht. Dubbele, omlopende tegelfries. Vernieuwd schrijnwerk. Tuin met haagafsluiting.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.
  • Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen, 1939/19.
  • BALLEGEER J., VANDENBERGHE E. 1982: De Haan in oude prentkaarten, Zaltbommel, nummer 34.

Auteurs:  Vanwalleghem, Aagje

Villa De Zeester ()

Zogenaamd "De Zeester". Witbeschilderde villa van een bouwlaag op een verhoogde begane grond. Art-deco-invloed merkbaar bij de uitwerking van de muuropeningen, zie gekleurde beglazing en de roedeverdeling.

Auteurs:  Huys, Martine